Blue Bell Barn

Blue Bell, Pennsylvania

An early 19th century bank barn adjacent to the farmhouse in which our clients had lived for 25 years was transformed into their primary house. The design strategy allowed the existing historic structure to lead the way: most of interior structural framing was left in place giving the house a rigorous tripartite plan. Structure was selectively removed and reinforced to incorporate a new upper floor on the two outer bays. The stone walls were preserved, while the walls that were wood clad became glazed. Insulation was added on the exterior to allow the historic barn finishes to remain on the interior.

The ramp to the hay loft became the formal entry on the middle floor giving access to the stair hall and the living room. The floor on the lower level was excavated to provide adequate ceiling heights for a guest room and a family room. The inserted upper floor accommodates the master suite, a bedroom and an office. Bridges connect the two sides of the second floor.

The paddock has become an intimate garden with an exterior fireplace, terraces, and a hot tub. A porch at the second floor connects to the garden below with a stair. The views extend to the stream, meadows, and woodlands.

Landscape completed in association with Victoria Steiger.

PUBLICATIONS

read moreclose

SERVICES PROVIDED

Architecture, Historical Preservation, Landscape

Blue Bell Barn

Blue Bell, Pennsylvania

Return to All  |  Next Project