Holbrook Arts Center

Millbrook School | Millbrook, New York

Millbrook School wanted to unify the arts and elevate the programs to full academic status by giving them an important home within a new campus arts center. Despite the importance of the arts to their educational approach, the existing facilities were inadequate: The theater was shoehorned in the student center; studios, in an old grist mill; photography was in a dorm basement. The design of the new Holbrook Arts Center clearly communicates these program’s stature through its brick facade while paying homage to the agrarian roots of historic buildings like the Mill and the Barn with its clapboard siding and exposed structure. The mass of the building is hidden by tucking into the grade and sloping the roofs toward the square central volume of the theater.

The 300-seat amphitheater styled performance space is wrapped by the music, dance, art studios and photography labs. A formal art gallery an 2D studio both benefit from the northern exposure and flank the formal lobby. The experience of walking through the brick fa├žade into the lobby, feels like finding an surprising outdoor space. It is skylit and detailed with barn clapboards. One is transported imaginatively and is great way to begin the work of an artist or to enjoy the shows and exhibits that enfold.

Landscape completed in association with Andropogon Associates.

read moreclose

PROJECT DETAILS

Size: 35,000 sf
Budget: $8 million

SERVICES PROVIDED

Architecture, Interior Design, Planning, Landscape

Holbrook Arts Center

Millbrook School | Millbrook, New York

Return to All  |  Next Project