Hamilton Math & Science Center

Millbrook School | Millbrook, New York

This new academic center supports Millbrook’s commitment to environmental stewardship as well as their dedication to providing students with first class learning environments. Formal learning environments (labs, classrooms) were optimized for learning and were linked seamlessly to informal collaborative areas to facilitate an efficient flow of work. The latest technology was integrated into the math classrooms, and the environmental science lab was positioned to offer direct access to the outdoors to accommodate active experiments. A workshop lab provided space to build larger technology projects like solar cars or robotics.

Every inch of the interior was designed to offer places where ideas could be exchanged: Blackboards, tables, benches, chairs and fun “red stone” stools encourage breakout work and spontaneous interactions in the circulation areas.

Because daylight and views are integral to both energy efficiency and creating the highest quality educational environments, all lecture rooms, labs and offices receive natural lighting from at least two directions. High efficiency light fixtures are coupled with daylight harvesting sensors and dimming ballasts to automatically control energy consumption. Energy efficiency is also achieved by utilizing a geothermal heating and cooling system. Closed-loop wells transfer heat energy at a percentage of the operating cost of a standard system. Further energy savings are gained by natural ventilation in the fall and spring, and by passive solar heat gain colder months.

Intended as a teaching tool, the LEED Gold Certified building uses didactic signs to point out its many sustainable features. Through their experience of the building, students are exposed to sustainable design concepts (borrowed light, rainwater harvesting, use of recycled materials, etc.) as well as the environmental impacts of drinking water from a fountain, being conscientious about opening and closing windows, and turning lights on and off.

Awards

LEED Gold Certified
Best Commercial Building, Marvin Windows Architects Challenge, 2016
Institute for Classical Architecture & Art, Stanford White Award, 2015
Traditional Building Magazine, Palladio Award - New Design & Construction more than 5,000 sf, 2009
AIA Pennsylvania Chapter, Citation Award, 2008
AIA Westchester/Mid-Hudson Chapter, Honor Award, 2008

read moreclose

PROJECT DETAILS

Size: 24,000 sf
Budget: $8.4 million

SERVICES PROVIDED

Architecture, Interior Design, Planning, Landscape, Sustainability

Hamilton Math & Science Center

Millbrook School | Millbrook, New York

Return to All  |  Next Project