Athletic and Wellness Center

Moravian Academy | Bethlehem, Pennsylvania

Moravian sought a new athletic center that would support their mission to develop the whole child in mind, body, and spirit. VMA designed a facility that responds to its prominent yet rural location through an exterior barn volume with contrasting transparency and opacity, recalling the agrarian roots of the Valley and the materiality of the campus’s historic Snyder House. At night, the building glows as a lantern, welcoming visitors and establishing a familiar icon for passersby. Inside, recalling large-scale industrial spaces of the early 20th century, indirect light washes the interior playing courts from clerestories above. With a double-height atrium featuring a fitness center defined by glass walls, this feeling of openness and warmth extends throughout the facility.

The 24,000 sf gym houses two full-size basketball courts, one competition court and a multi-purpose court with synthetic flooring for other fitness activities. Separate locker rooms for students and faculty are located adjacent to the gym. Designed to LEED Silver standards, the building’s on-site orientation was chosen to admit natural light and enable passive heating and cooling.

Completed in association with designLAB architects. Landscape completed in association with Andropogon Associates.

Awards

LEED Silver Certified

read moreclose

PROJECT DETAILS

Size: 39,000 sf
Budget: $7.2 million

SERVICES PROVIDED

Architecture, Planning, Landscape, Sustainability

Athletic and Wellness Center

Moravian Academy | Bethlehem, Pennsylvania

Return to All  |  Next Project