Old Main

The Pennington School | Pennington, New Jersey

The campus master plan produced for The Pennington School in 2012 by VMA involved relocating the most of the administrative team from cramped quarters in Stainton Hall and Lowellden to Old Main, the historic academic core of the campus. The relocation was broken into two phases, allowing the school to minimize their need for flex space as the process developed. Pennington’s Admissions Department was moved first, and called for an extensive restoration to accommodate Pennington’s need for a prideful meeting and reception space. The scope included replicating historic trims, restoring lost archways, and installing salvaged wood flooring. The waiting area now occupies the former site of the school’s first library and features historic references to that space.

Phase two includes similar accommodations for the core administrative team, the registrar, business office, and communications department. A conference room, carefully considered to reflect the history of the building as well as the school, is adjacent to the headmaster’s office. The headmaster’s office includes a private restroom, service spaces, and storage.

A complete mechanical and electrical systems overhaul enhances the building into a more comfortable and efficient modern workplace; new and antique furniture pieces were carefully paired to create a durable space that feels both authentic and practical. New offices, a new kitchen, two copy/mail rooms, restrooms (including Pennington’s first purpose-built multi-stall gender-neutral restroom), several storage rooms, and additional offices to accommodate projected growth, were incorporated to establish a stand-alone facility that has the capacity to support the administration.

read moreclose

PROJECT DETAILS

Size: 7,600 sf
Budget: $1 million

SERVICES PROVIDED

Architecture, Interior Design, Historical Preservation

Old Main

The Pennington School | Pennington, New Jersey

Return to All  |  Next Project