Town of Oxford, Maryland, Community Center

Oxford, Maryland

Before becoming the Oxford Community Center, this gracious and simple building was first constructed as the Oxford School from a design by Henry Powell Hopkins. The Center, however, sought to modernize the structure to improve its functioning as a primary gathering space for large and small events, to improve accessibility, and to consider sustainability throughout. VMA’s design focused on a sensitive rehabilitation that would retain historic features and preserve the building’s deft combination of classical composition with strong, simple detailing. 

First, the entry porch was restored and made accessible through added ramps. Structural repairs were executed with a light touch in installing a new roof. Existing single pane windows were replaced with energy efficient, operable aluminum windows in the style of the original steel. Removing a mid-century dropped ceiling exposed the original space of the atrium, permitting large, lunette windows to once again fill the space with light from above. Several smaller meeting rooms, flanking the atrium, were renovated and now provide flexibility to host multiple groups simultaneously. A new kitchen allows for large, catered events. 

The project earned a significant Sustainable Communities Tax Credit from the State of Maryland Historical Trust and LEED-EB Gold Certification.

Awards

LEED EB Gold Certified
AIA Philadelphia Chapter, Merit Award - Preservation, 2013

read moreclose

PROJECT DETAILS

Size: 9,525 sf
Budget: $2.5 million

SERVICES PROVIDED

Architecture, Interior Design, Historical Preservation, Landscape, Sustainability

Town of Oxford, Maryland, Community Center

Oxford, Maryland

Return to All  |  Next Project