Pitman United Methodist Church

Pitman, New Jersey

After their historic sanctuary was destroyed by fire, the congregation of Pitman United Methodist Church sought a church designed in a new, tripartite layout. The configuration would separate  the church into education, worship, and fellowship.

VMA approached the design with the intent to celebrate simplicity and function and to reflect the church’s roots in what had been a rural, agrarian community. We clad the exterior in white clapboard, with the central, double-height worship space highlighted with red barn siding. The sanctuary features a balcony, permitting the space to feel intimate during smaller services but equally capable of hosting the full congregation. In the place of honor, above the altar, stained glass which survived the fire serves as a visual reminder of the resilience of the church and its congregation.

PUBLICATIONS

  • “Pitman Congregation Moving Into a Very Holy Home” by Jessica Driscoll. Gloucester County Times, 01 July 2007.
read moreclose

PROJECT DETAILS

Size: 36,000 sf
Budget: $7.5 million

SERVICES PROVIDED

Architecture

Pitman United Methodist Church

Pitman, New Jersey

Return to All  |  Next Project